Κοινωνία Χρήμα

EKTAKTO KAI ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ: Στους δρόμους βγαίνουν τη Δευτέρα οι συνταξιούχοι…

Την επαναφορά της σύνταξής τους στα επίπεδα του 2010 διεκδικούν, επικαλούμενοι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακυρώνουν τις περικοπές των τελευταίων ετών, οι συνταξιούχοι στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι στις 6 Δεκεμβρίου, στις 11 το πρωί, θα κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΙΚΑ στην Αριστοτέλους.

“Έχει βγει απόφαση από το ΣτΕ, που λέει ότι οι νόμοι 4051/12 και 4093/12 αντίκεινται στις συνταγματικές διατάξεις και είναι ανίσχυροι και μη εφαρμοστέοι. Παράλληλα, το ελληνικό Σύνταγμα, στο άρθρο 95, αναφέρει ότι η διοίκηση έχει υποχρέωση να συμμορφωθεί με τις δικαστικές αποφάσεις. Η παράβαση της υποχρέωσης αυτής γεννάει ευθύνη για κάθε αρμόδιο όργανο όπως ο νόμος το ορίζει” αναφέρει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος των συνταξιούχων Θεσσαλονίκης “Συσπείρωση”, Βασίλης Παρτάλης.

Για τον κ. Παρτάλη και τους υπόλοιπους συνταξιούχους η κατάσταση “έχει φθάσει στο απροχώρητο. Ο λόγος που κάνουμε τη διαμαρτυρία, είναι ότι από το 2010 συμπιέζονται οι συντάξεις. Έφθασαν οι συνταξιούχοι να είναι σε ουρές έξω από τα παντοπωλεία. Είναι κάτι που δεν το θέλουμε. Δεν θέλουμε να ζήσουμε με κουπόνια σίτισης και λαϊκής αγοράς. Θέλουμε να ζήσουμε με τη σύνταξή μας. Επίσης θέλουμε πίσω την ζωή μας, την αξιοπρέπειά μας, θέλουμε να επιβιώσουμε εμείς και τα παιδιά μας” κατέληξε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα των συνταξιούχων Θεσσαλονίκης “Συσπείρωση”, Κωνσταντίνου Στάγκου. “Μας τσακίζουν κάθε ώρα και κάθε στιγμή χωρίς δισταγμό. Τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις μας τις κάναμε επιδόματα και το ΕΚΑΣ θέλουν να το καταργήσουν. Ο κόσμος πληρώνει από την τσέπη του για ιατρικές παροχές. Τα ασφαλιστικά ταμεία που τα έχουμε χρηματοδοτήσει για πολλές δεκαετίες υπολειτουργούν. Ο κόσμος πρέπει να αγωνιστεί για να ανατραπεί αυτή τη πολιτική. Δεν πάει άλλο. Όσο υπάρχουν μνημόνια τα πράγματα θα χειροτερεύουν. Θα φθάσουμε σε σημείο να μην υπάρχει σύνταξη άνω των 600 ευρώ, η μεσαία στα 300 ευρώ και η χαμηλότερη κοντά στα 100 ευρώ”.